Quantcast
Channel: O.R.S. Lek en Linge - algemeen
Viewing all 669 articles
Browse latest View live

Indeling oudergesprekken onderbouw (klas 1, 2 en 3) en klas 4 vmbo Culemborg

$
0
0

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Voor de onderbouwklassen (klas 1, 2 en 3 vmbo/havo/vwo) en klas 4 vmbo van de locaties in Culemborg kunt u de gespreksoverzichten met de tijden voor woensdag 4 maart en donderdag 5 maart hier vinden: https://www.lekenlinge.nl/mijn/ouderavond/ (mits ingelogd als ouder).

De inschrijving voor de bovenbouwklassen van de locaties in Culemborg is nog geopend tot en met vrijdag 20 februari (gesprekken zijn 9 en 10 maart). De gespreksoverzichten met de tijden wordt op woensdag 4 maart op de website geplaatst.

De gesprekken zijn ingeroosterd op de dagdelen die u heeft aangegeven. Vanwege het grote aantal aangevraagde gesprekken kunnen we helaas niet voldoen aan aangegeven tijdsvoorkeuren. Wij hopen op uw begrip hiervoor. 

Voor vestiging de LINGEBORGH in Geldermalsen vinden de oudergesprekken later in het schooljaar plaats. U krijgt hier te zijner tijd bericht over.

--  Ook deze keer zijn weer leerlingen aanwezig van de Nicaraguabrigade om geld in te zamelen (door het verkopen van toiletpapier) waarmee ze komende zomer activiteiten gaan organiseren voor gehandicapte kinderen in de krottenwijken rondom Matagalpa. Net als vorige keer is De Voedselbank er ook weer bij. Bij voorbaat dank voor uw steun! --


Bomen snoeien Parallelweg-Oost Culemborg

$
0
0

De gemeente Culemborg heeft de school geïnformeerd dat de bomen aan de Parallelweg-Oost in Culemborg van 23 februari tot en met 6 maart 2015 worden gesnoeid.

Tijdens de werkzaamheden is de Parallelweg-Oost voor alle verkeer gesloten. Er wordt een omleidingsroute ingesteld via de Zeedijk, Parallelweg-West en Stationssingel.

Tijdens de voorjaarsvakantie, 23 t/m 27 februari, is de melkbrug voor fietsers afgesloten. Vanaf 2 maart is de melkbrug weer open en is de Parallelweg-Oost vanaf de melkbrug tot het station voor fietsers open.

Let op! Door het opschuiven van de werkzaamheden verandert de bereikbaarheid per dag.

Thema-avond voor ouders maandag 30 maart

$
0
0

O.R.S. Lek en Linge in Culemborg organiseert een thema-avond voor ouders/verzorgers.

maandag 30 maart
hoofdlocatie, Multatulilaan 6, Culemborg
20.00 - 22.00 uur

Op deze avond wordt er voorlichting gegeven over zes thema's:

a. Fixed & Growth mindset
b. Onderpresteren
c. Sociale Media
d. Workshop over studievaardigheden (deze workshop is volgeboekt!)
e. Ouders als studiecoach
f. Faalangst

Meer informatie over de verschillende thema's vindt u hier.

Als u wilt komen, dan verzoeken wij u dit uiterlijk vrijdag 20 maart kenbaar te maken via een e-mail aan managementassistenten@lekenlinge.nl

In deze mail ontvangen wij graag de volgende informatie:

  • welke themabijeenkomst u wilt bijwonen, (er is slechts 1 keuze per persoon mogelijk; alle bijeenkomsten vinden tegelijkertijd plaats)
  • of u met een of twee personen komt,
  • in welke klas(sen) uw kind(eren) zit(ten).

 Wij zien u graag op 30 maart!

Uitwisseling thavo groot succes

$
0
0

De uitwisselingsweek met de Duits en Spaanse leerlingen is alweer voorbij! Na een cultureel dagje Utrecht zijn alle studenten plus begeleiders vandaag weer naar huis afgereisd. De week is een enorm succes geweest; de leerlingen hebben een goede eerste kennismaking gehad en veel activiteiten samen gedaan.

 

Enkelen hiervan waren:

 

- Het ontwerpen van een eigen taart, welke vervolgens in levende lijve gemaakt werd

- Een bezoek aan het Rembrandthuis, de Amsterdam Dungeon en het Anne Frankhuis in Amsterdam

- Het ontwerpen en bouwen van een bordspel volledig gericht op 'FOOD'

- Korfballen, gedichten over voedsel schrijven, filmpjes maken over je eigen eetgewoonten

- Een Nederlandse molen van dichtbij in werking zien

- De Domtoren beklimmen en een bijzondere lunch bij Winkel van Sinkel in Utrecht.

 

Wellicht heb ook jij de buitenlandse studenten en/of leerlingen deze week aan het werk gezien en de fijne sfeer waarin de leerlingen met elkaar omgingen opgemerkt. Wij kijken in ieder geval terug op een geslaagde uitwisseling!

Salim El Makhloufi, leerling Lek en Linge, in tv-finale van "Op weg naar het Lagerhuis"

$
0
0

Salim El Makhloufi, leerling in 4 vmbo-tl van Lek en Linge Culemborg, zit in de finale van "Op weg naar het Lagerhuis", die door de omroep VARA in Hilversum wordt georganiseerd. Hij won vandaag, vrijdag 13 maart, de halve finale en strijdt samen met twee andere finalisten in de tv-finale op 20 mei om de eerste plaats. De uiteindelijke winnaar brengt een bezoek aan de Verenigde Naties in New York.

Het VARA-programma "Op weg naar het Lagerhuis" gaat dit jaar voor de zeventiende keer op zoek naar het beste debat- en speechtalent in Nederland. Meer dan tweehonderd scholen uit heel Nederland strijden om de titel 'Beste debatschool van Nederland'. De jonge debaters buigen zich over prikkelende stellingen. Jonge wereldburgers zoals Salim krijgen de kans om hún visie te geven op de toekomst.

Salim haalde de finale met een indrukwekkende speech over de problematiek in het Midden-Oosten en het gebrek aan daadkracht. Salim: "Mijn speech is bedoeld voor de vertegenwoordigers van de Verenigde Naties. Ik roep hun op om echt op te staan en in actie te komen voor de miljoenen slachtoffers van de conflicten in het Midden-Oosten. Het zou fantastisch zijn als ze naar mij zouden luisteren."

Salim was tijdens de provinciale voorrondes eerder dit jaar al opgevallen en hij kreeg een wildcard om mee te doen aan de kwartfinales op zondag 5 maart die hij glansrijk haalde. "Ik was best zenuwachtig," vertelt Salim. "Al die andere deelnemers kwamen uit 5 havo of 5 en 6 vwo en waren rond de 17 of 18 jaar. En daar stond ik dan, als veel jongere vmbo'er. Mijn docent van Lek en Linge, meneer Boon, heeft me ervan overtuigd dat ik niet bang voor hun hoef te zijn!"

En dat Salim z'n mannetje staat is vandaag tijdens de halve finale gebleken. Hij is ook de eerste vmbo-leerling die de finale van "Op weg naar het Lagerhuis" heeft gehaald. Salim kijkt met veel plezier terug op de debatwedstrijden en vindt dat leren debatteren heel leuk, maar ook heel belangrijk is. "Ik ga international business studies volgen na mijn vmbo-opleiding. Alles wat ik nu geleerd heb, komt me daar goed van pas. Ik ben niet meer bang om mezelf te presenteren voor grote groepen mensen."

De tv-finale van "Op weg naar het Lagerhuis" is te zien bij de VARA op NPO 2 op woensdag 20 mei van 21.10 - 21.50 uur. Presentatie Menno Bentveld.

Afdeling voortgezet vrijeschool onderwijs op Lek en Linge

$
0
0

Beste leerlingen, geachte ouder(s)/verzorger(s),

 

Via deze weg willen we u graag informeren dat wij aan het onderzoeken zijn of dat we per aankomend schooljaar kunnen starten met een nieuwe afdeling de Vrije School.

 

We hebben de intentie om bij voldoende aanmeldingen per 1 augustus 2015 met een Vrijeschool-klas in klas 1 en wellicht ook klas 2 (in Vrijeschool-termen: klas 7 en 8).

 

hier vindt u een artikel dat ook in de lokale kranten verschijnt en waar meer informatie in staat.

 

Op zaterdagochtend 11 april, van 10.00 tot 12.00 uur, en op dinsdag 14 april, van 20.00 tot 21.30 uur, vinden er voorlichtingsbijeenkomsten plaats voor geïnteresseerde ouders en leerlingen op de locatie Multatulilaan 6. U kunt zich daarvoor opgeven via vrijebovenbouwculemborg@gmail.com.

 

Met vriendelijke groet,

 

Joost van Rijn,

 

Directeur-bestuurder

 

 

 

 

Jubilerend Lek en Linge trekt met musical Cabaret alle registers open

$
0
0

Het jubileumjaar van Lek en Linge krijgt 23 en 24 april extra glans met vier spetterende uitvoeringen van de beroemde musical Cabaret. De jaarlijkse theaterproductie voor de bovenbouw van havo en vwo, waaraan dit keer ruim honderd leerlingen meewerken, bewijst eens te meer dat Lek en Linge het predicaat ?cultuurprofielschool? niet voor niets heeft gekregen.

''Cabaret wordt heel leuk om naar te kijken," belooft Cas van Leeuwen (16, vwo 4) die een van de twee MCs (Master of Ceremony) speelt. Zijn tegenspeelster Robin van Dijk (18, gymnasium 5) kruipt in de huid van Sally Bowls en vult aan: "Het is een mooie, oude musical die door ons in nieuwe jas is gestoken. Hiermee gaat tevens een wens van dramadocent René Willems in vervulling. Die wilde het stuk al heel lang spelen."

De musical Cabaret, waarvan de door Bob Fosse  geregisseerde film uit 1972 met hoofdrolspeelster Liza Minelli een kaskraker werd, past in een lange traditie van producties die de afgelopen twee decennia door leerlingen op Lek en Linge zijn opgevoerd. My Fair Lady, West Side Story en Mama Mia zijn enkele van de musicals waar de scholieren hun tanden in hebben gezet. "Vorig jaar was eigenlijk voor het eerst géén musical, want toen hebben de dramaleerlingen een reeks eenakters opgevoerd in het theater terwijl de muziekleerlingen een project hebben gedaan met het Culemborgs Kamer Koor," vertelt muziekdocent Yvette Ros, sinds 1994 werkzaam op de school. Met collega's Willems en Ronald van der Schelde verzorgt ze de professionele ondersteuning. "We wilden vorig jaar de leerlingen een andere uitdaging bieden. Maar nu de school 25 jaar bestaat grijpen we weer terug op de musical. En we wilden groter uitpakken dan ooit. Leerlingen doen de hele productie zelf. Bij muziek en dans zijn veertig leerlingen betrokken, bij het acteren 26 en de techniek wordt gedaan door vijftien leerlingen. Daarnaast hebben we groepjes voor grime, decor, kostuums, projectfotografie en publiciteit." Hoewel Cabaret wat verder van de jongere generatie afstaat dan bijvoorbeeld Mama Mia, is de belangstelling er niet minder om. Ros: "Er zijn zelfs twee leerlingen die hun profielwerkstuk geschiedenis wijden aan de Weimar Republiek, de periode waarin Cabaret zich afspeelt. Zij openen straks elke voorstelling met een korte presentatie."

Voor Ros geldt elke musical als een geweldig avontuur. Dat was in 1994, met de techniek van toen, al het geval en dat is nu nog steeds. "Door de toegenomen kennis en ontwikkelingen heb je minder stress over de techniek. Een geluidsinstallatie die tien minuten voor aanvang kapot gaat, maak je gelukkig niet meer mee. Maar het blijft onveranderd leuk om met jongeren te werken. Je ziet ze in enkele maanden groeien, daar kun je geen genoeg van krijgen. Leerlingen die in lessen niet altijd even succesvol zijn, staan te schitteren op het podium." Volgens haar staan elk jaar de kandidaten in de rij om te mogen meedoen. "De laatste musical is nog maar net achter de rug of leerlingen vissen welke de volgende wordt," lacht Ros. "René heeft slechts één criterium: er moeten veel rollen in zitten. En dan nog kan niet iedereen worden toegelaten. Bij de audities zijn we streng doch rechtvaardig. Dat levert wel eens een teleurstelling op, maar dat hoort bij het leven en ook daar leren kinderen van. Wel proberen we hen op zo veel mogelijk manieren te bedienen zodat iederen een kans krijgt ergens aan mee te doen. Op school zijn dus veel bandjes en koren actief. Dat is het ideale van een cultuurprofielschool. Trouwens, er is inmiddels vastgesteld dat leerlingen van Lek en Linge vaker doorstromen naar een kunstopleiding. Landelijk gaat het om vijf procent, bij ons zeven procent."

Hoofdrolspelers Robin en Cas onderstrepen dat. "Het cultuuraanbod op Lek en Linge is heel breed. Je kunt uit veel dingen kiezen." De twee voelen zich op Lek en Linge als een vis in het water. Ze doen al vanaf de onderbouw mee met schoolproducties en ambiëren allebei een toekomst aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. "Maar dat zal niet vanzelf gaan," zegt Robin met gevoel voor realiteit. "Ik houd alle opties open. Als dat de Kleinkunstacademie niet wordt, ga ik wellicht verder in de hotelierwereld. Als het maar iets met mensen is." Cas vindt de wereld van de musical het mooiste dat er is. En hij kan het weten, want vanaf zijn achtste is hij al te zien geweest in de landelijke producties Ciske de Rat, Mary Poppins en Droomvlucht. "Het is geweldig om met een groep aan een productie te werken. Gaandeweg word je echt een soort van familie van elkaar. En dat is hier met de musical op school niet anders."

De musical Cabaret is te zien op 23 en 24 april in de aula van de vwo-locatie, Multatulilaan 6. Beide dagen om 15.00 uur en 19.30 uur. Kaarten kosten euro 3,50 en zijn te koop bij de recepties van alle locaties.

 

 

Topdocenten geven avondcollege, speciaal voor ouders (en (oud)leerlingen)!

$
0
0

Heb je altijd al extra les willen krijgen van je favoriete leraar? Ben je student, maar snak je naar de fijne sfeer op de middelbare school en verlang je een avondje terug te gaan? Of luistert u ook altijd naar de verhalen van uw kinderen over grappige leraren en staat u te popelen om deze docenten te zien schitteren in hun natuurlijke habitat? Dat kan! Nicaragua Brigade 7 organiseert een evenement waar je een avondje in de schoolbanken mag zitten luisteren naar interessante colleges. Met een knipoog naar Nederlands best bekeken college 'University', georganiseerd door De Wereld Draait Door, presenteren wij u: Lek en Linge Draait Door! Met als sprekers Tim van Wijngaarden (Natuurkunde), Paul de Haas (Wiskunde) en Hanneke Wetzeler (Nederlands). 

 

De avond zal plaatsvinden op woensdag 13 mei. Om 19:30 openen wij onze deuren en vanaf 20:00 zit u lekker achterover te luisteren naar de favoriete leraren van uw kinderen. Tussen de colleges door kunt u bijkomen en nakletsen onder genot van een lekker drankje en live-muziek.

 

Dit wil je toch niet missen! Tickets zijn voor ?5,-  te koop in de grote pauzes van woensdag 22 april, donderdag 23 april en vrijdag 24 april of door een mail te sturen naar FLE@lekenlinge.nl. De opbrengst van Lek en Linge Draait Door gaat geheel naar de stichting Las Familias Especiales, waar de Nicaragua Brigade zich voor inzet.


Afval gescheiden inzamelen op Lek en Linge!

$
0
0

In de aula's van onze vier locaties in Culemborg staan sinds een aantal weken drie bakken waarin leerlingen en medewerkers hun afval kunnen scheiden.
De werkgroep duurzaamheid wilde wel eens weten of het 'scheiden' van afval spontaan zou kunnen werken én wat blijkt... ze worden gebruikt!
Nog niet altijd helemaal zoals het eigenlijk zou moeten, maar het is een goed begin!

Met ingang van het volgende schooljaar staan er in de aula en op de gangen op de brugklaslocatie alleen nog bakken voor plastic-, papier- en restafval.
De algemene bakken zullen daar dan ook in zijn geheel verdwijnen.
Onze nieuwe leerlingen zullen vanaf de eerste dag al volledig hun afval kunnen scheiden.
Wat precies in welke bak hoort zal op de bakken worden aangegeven.
Bij plastic kan dat nog weleens wat vragen oproepen.
Mentoren gaan dat in hun introductie en mentorlessen aan de leerlingen meegeven.
Het volledig scheiden op de IBB, HVL en MTL volgt stapsgewijs in de komende jaren.

Iedere dag produceren we per persoon zo'n anderhalve kilo afval. Het gescheiden inleveren van afval is goed voor het milieu. Waardevolle afvalstromen kunnen worden gerecycled. Daardoor hoeven er minder natuurlijke grondstoffen uit de natuur onttrokken te worden. Bovendien komen de waardevolle afvalstromen zo niet bij het restafval terecht. Dit betekent dat de hoeveelheid afval die verbrand wordt - de minst milieuvriendelijke verwerkingsmethode - ook afneemt. Behalve afval verantwoord verwerken, is het voor het milieu belangrijk om te voorkomen dat afval ontstaat. Want als spullen langer meegaan, zijn er minder nieuwe grondstoffen, water en energie nodig. Kortom, afval scheiden en afvalpreventie zijn goed voor het milieu en daar willen en gaan wij als Lek en Linge onze bijdrage aan leveren!

Aan het milieu geen lak, gooi je afval in de juiste bak!

 

Zomerschool op Lek en Linge

$
0
0

Geachte ouder(s)/verzorger(s), beste leerling,

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft in samenwerking met de VO-raad, de overkoepelende organisatie van alle voortgezet onderwijs scholen in Nederland, vorig schooljaar voor het tweede opeenvolgende jaar de zomerschool opgezet. Dit houdt in dat leerlingen die doubleren of af moeten stromen naar een lagere opleiding, onder bepaalde voorwaarden kunnen deelnemen aan de zomerschool, met als doel alsnog over te kunnen naar het volgende leerjaar in dezelfde opleiding. Komende zomer bieden we deze mogelijkheid aan voor een kleine groep leerlingen van Lek en Linge op basis van een aantal criteria.

Wat houdt de zomerschool in?
De Zomerschool is bedoeld voor de leerlingen uit de leerjaren 1 tot en met 5 van de opleidingen vmbo-tl, havo en vwo die niet aan de overgangsnorm voldoen, maar wel, naar het oordeel van de overgangsvergadering, op het juiste niveau zitten. Leerlingen die aan de zomerschool deelnemen, werken tussen 10 augustus en 21 augustus iedere dag van 09.30 uur tot 15.00 uur aan 1 tot maximaal 2 vakken. Daarnaast is er dagelijks gerichte aandacht voor ?leren leren?-vaardigheden. De Zomerschool wordt gehouden aan de Multatulilaan 6 in Culemborg. De lessen worden gegeven door extern ingehuurde docenten. Er zijn maximaal 6 leerlingen gekoppeld aan 1 docent. Gedurende de Zomerschool maakt de leerling een aantal toetsen, die aangeleverd worden door docenten van Lek en Linge. Als de leerling slaagt voor deze toets of toetsen, dan mag hij/zij alsnog over naar het volgende leerjaar.

Wanneer mag een leerling meedoen?
De vakdocenten van uw zoon/dochter bepalen tijdens de overgangsvergaderingen op 3, 6 en 7 juli welke leerlingen mogen deelnemen.

De overgangsvergadering bepaalt welke leerlingen in aanmerking komen voor deelname aan de zomerschool. Daarbij wordt maatwerk betracht op basis van de volgende basiscriteria:

  • niet meer dan max. 5 tekortpunten in niet meer dan drie vakken;
  • voldoende capaciteiten voor de betreffende opleiding, naar de mening van de overgangsvergadering;
  • voldoende mogelijkheid om de 'leren leren' vaardigheden naar een voldoende niveau bij te spijkeren in twee weken zomerschool, naar de mening van de overgangsvergadering.

Voor deelnemende leerlingen en hun ouders is er op donderdagavond 9 juli een voorlichtingsbijeenkomst aan de havo-locatie, Multatulilaan 3 in Culemborg.

Wij kunnen ons voorstellen dat de Zomerschool vragen oproept. Een aantal veel gestelde vragen hebben we hieronder opgenomen met een antwoord.

Ik heb al een vakantie geboekt in augustus, wat nu?
Deelname aan de Zomerschool is niet verplicht, maar wel noodzakelijk voor uw kind om alsnog over te kunnen gaan. Indien u verwacht (mogelijk na overleg met de mentor) dat uw kind in aanmerking zou kunnen komen voor de Zomerschool, dan is het raadzaam om uw vakantie wat te verschuiven.
Indien een leerling die naar het oordeel van de overgangsvergadering in aanmerking komt voor de Zomerschool, daaraan om welke reden dan ook niet deelneemt, blijft het besluit van de overgangsvergadering (doubleren of gericht bevorderen naar een lagere afdeling) van kracht.

Hoeveel kost deelname aan de Zomerschool?
Deelname aan de Zomerschool is kosteloos. Wel is het zo dat als uw kind verzuimt tijdens de zomerschool, u per gemiste dag ? 60,00 in rekening gebracht krijgt.
Vooraf stellen we een contract op met u en uw kind. Een getekend contract is noodzakelijk en bindend voor deelname.

Wat als de toets(en) ter afsluiting van de Zomerschool onvoldoende word(t)(en) gemaakt?
Dan zal uw kind helaas niet bevorderd worden naar het volgende leerjaar binnen dezelfde opleiding. Het besluit van de overgangsvergadering, te weten doubleren dan wel gericht bevorderen naar een lagere afdeling, blijft dan van kracht.

Mocht u nog andere vragen hebben, neemt u dan contact op met school.
U kunt terecht bij de heer G.J. van Beers, directeur havo-locatie.

Met vriendelijke groet,

Joost van Rijn,
Directeur-bestuurder O.R.S. Lek en Linge

Zomerschool op Lek en Linge

$
0
0

Geachte ouder(s)/verzorger(s), beste leerling,

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft in samenwerking met de VO-raad, de overkoepelende organisatie van alle voortgezet onderwijs scholen in Nederland, vorig schooljaar voor het tweede opeenvolgende jaar de Zomerschool opgezet. Dit houdt in dat leerlingen die doubleren of af moeten stromen naar een lagere opleiding, onder bepaalde voorwaarden kunnen deelnemen aan de Zomerschool, met als doel alsnog over te kunnen naar het volgende leerjaar in dezelfde opleiding. Komende zomer bieden we deze mogelijkheid aan voor een kleine groep leerlingen van Lek en Linge op basis van een aantal criteria.

Wat houdt de Zomerschool in?
De Zomerschool is bedoeld voor de leerlingen uit de leerjaren 1 tot en met 5 van de opleidingen vmbo-tl, havo en vwo die niet aan de overgangsnorm voldoen, maar wel, naar het oordeel van de overgangsvergadering, het niveau van de opleiding waarop zij zitten aan zouden moeten kunnen. Daarbij geldt dat hun achterstanden zodanig zijn dat die met twee weken hard werken zijn weg te werken.
Leerlingen die aan de Zomerschool deelnemen, werken tussen 10 augustus en 21 augustus iedere dag van 09.30 uur tot 15.00 uur aan 1 tot maximaal 2 vakken. De docenten van Lek en Linge bepalen aan welke stof de leerlingen tijdens de Zomerschool werken. Daarnaast is er dagelijks gerichte aandacht voor 'leren leren'-vaardigheden. De Zomerschool wordt gehouden aan de Multatulilaan 6 in Culemborg. De lessen worden gegeven door externe docenten. Er zijn maximaal 6 leerlingen gekoppeld aan 1 docent. Gedurende de Zomerschool maakt de leerling een aantal toetsen, die aangeleverd worden door docenten van Lek en Linge. Als de leerling slaagt voor deze toets of toetsen, dan mag hij/zij alsnog over naar het volgende leerjaar.

Wanneer mag een leerling meedoen?
De vakdocenten van uw zoon/dochter bepalen tijdens de overgangsvergaderingen op 3, 6 en 7 juli welke leerlingen mogen deelnemen.
De overgangsvergadering bepaalt welke leerlingen in aanmerking komen voor deelname aan de Zomerschool. Daarbij wordt maatwerk betracht op basis van de volgende basiscriteria:

  • niet meer dan max. 5 tekortpunten in niet meer dan drie vakken;
  • voldoende capaciteiten voor de betreffende opleiding, naar de mening van de overgangsvergadering;
  • voldoende mogelijkheid om de 'leren leren' vaardigheden naar een voldoende niveau bij te spijkeren in twee weken Zomerschool, naar de mening van de overgangsvergadering.

Voor deelnemende leerlingen en hun ouders is er op donderdagavond 9 juli een voorlichtingsbijeenkomst aan de havo-locatie, Multatulilaan 3 in Culemborg.
Wij kunnen ons voorstellen dat de Zomerschool vragen oproept. Een aantal veel gestelde vragen hebben we hieronder opgenomen met een antwoord.

Ik heb al een vakantie geboekt in augustus, wat nu?
Deelname aan de Zomerschool is niet verplicht, maar wel noodzakelijk voor uw kind om alsnog over te kunnen gaan. Indien u verwacht (mogelijk na overleg met de mentor) dat uw kind in aanmerking zou kunnen komen voor de Zomerschool, dan is het raadzaam om uw vakantie wat te verschuiven.
Indien een leerling die naar het oordeel van de overgangsvergadering in aanmerking komt voor de Zomerschool daaraan, om welke reden dan ook, niet deelneemt, blijft het besluit van de overgangsvergadering (doubleren; gericht bevorderen naar een lagere afdeling) van kracht.

Hoeveel kost deelname aan de Zomerschool?
Deelname aan de Zomerschool is kosteloos. Wel is het zo dat als uw kind verzuimt tijdens de Zomerschool, u per gemiste dag EUR 60,00 in rekening gebracht krijgt.
Vooraf stellen we een contract op met u en uw kind. Een getekend contract is noodzakelijk en bindend voor deelname.

Wat als de toets(en) ter afsluiting van de Zomerschool onvoldoende word(t)(en) gemaakt?
Dan zal uw kind helaas niet bevorderd worden naar het volgende leerjaar binnen dezelfde opleiding. Het besluit van de overgangsvergadering, te weten doubleren dan wel gericht bevorderen naar een lagere afdeling, blijft dan van kracht.

Mocht u nog andere vragen hebben, neemt u dan contact op met school.
U kunt terecht bij de heer G.J. van Beers, directeur havo-locatie.

Met vriendelijke groet,
Joost van Rijn,
Directeur-bestuurder O.R.S. Lek en Linge

Workshop Ouders en de Puberteit, van opvoeden naar coachen

$
0
0

Op maandag 8 juni om 19.30 uur organiseren Bibliotheek Rivierenland en het maatschappelijk werk van Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk Werk Rivierenland (STMR) een gratis workshop "Ouders en de puberteit, van opvoeden naar coachen?. Deze workshop wordt gegeven in Bibliotheek Geldermalsen. De workshop is voor ouders/verzorgers van (pre)pubers. Van tevoren aanmelden (het liefst voor 1 juni) is zeer gewenst.

Als ouder van een puber krijg je te maken met allerlei veranderingen. Veranderingen die leuk, maar ook lastig kunnen zijn. Een puber ontwikkelt zijn eigen mening, neemt niet meer alles van je aan en heeft soms stemmingen die sterk wisselen. Deze nieuwe periode vraagt andere vaardigheden van ouders. De ouderrol wordt meer coachend. Onderwerpen waar ouders in deze periode mee kunnen worstelen zijn: hoe vind ik de goede balans tussen vrijheid geven en grenzen stellen, hoe zorg ik dat het contact goed blijft met mijn kind en hoe ga ik om met discussies en ruzies?

Deze workshop geeft ouders tips om de veranderende ouderrol vorm te geven en het contact met je puber zo prettig mogelijk te laten verlopen. Tijdens deze avond wordt er ook informatie gegeven over de training ?Navigeren door de puberteit?. Deze training wordt regelmatig door het maatschappelijk werk gegeven.

Reserveren:  doe je door naar de website te gaan van bibliotheek rivierenland of te bellen naar 0344-639940, gratis toegankelijk.

Wanneer: 8 juni, 19.30-21.00 uur

Waar: Bibliotheek Geldermalsen, Herman Kuijkstraat 19 in Geldermalsen 

Rekenen en rekentoets op Lek en Linge

$
0
0

Rekenen is een belangrijke vaardigheid die eenieder goed van pas komt, op school en in het maatschappelijk verkeer. Het is bijna noodzakelijk dat je op een redelijk niveau kunt rekenen. Dat is de reden dat er steeds meer nadruk ligt op 'rekenen' en 'rekenvaardigheden'.
Sinds enkele jaren is landelijk de afsluitende rekentoets ingevoerd.
Volgend schooljaar telt het resultaat daarvan mee bij de examenuitslag.

Op Lek en Linge hebben we alweer enkele jaren geleden beleid ingezet om de rekenvaardigheid van onze leerlingen te verhogen en om onze leerlingen goed voor te bereiden op de centrale rekentoets.

Onze leerlingen presteren in vergelijking met landelijk bovengemiddeld op deze toets. Zie onderstaande tabel. Tegelijkertijd kunnen we constateren dat we (leerlingen, school en ouders) er samen nog hard aan mogen trekken om ervoor te zorgen dat de overgrote meerderheid van onze examenleerlingen in 2016 met een voldoende voor rekenen zijn diploma behaalt.

PERCENTAGE LEERLINGEN MET EEN VOLDOENDE VOOR REKENEN, in 2014

 

Lek en Linge 2014

Landelijk 2014

havo

52,40%

46,96%

vwo

92,60%

92,32%

vmbo-t

68,60%

59,25%

vmbo-k

69,60%

43,38%

vmbo-b

46,40%

42,11%

RTL Nieuws heeft een berekening gemaakt om de rekentoetsscores van middelbare scholen te vergelijken. Op deze site worden de scores voor de rekentoets van alle scholen per onderwijstype vergeleken, http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/hoe-presteert-jouw-school-op-de-rekentoets-0.

 

Inspectie beoordeelt brugklaslocatie en havo en vwo met 'goed'

$
0
0

De brugklas- en de havo- en vwo-locatie van openbare regionale schoolgemeenschap Lek en Linge uit Culemborg hebben van de Onderwijsinspectie het nieuwe kwaliteitsoordeel 'goed' gekregen. Lek en Linge is afgelopen maanden net als alle andere Culemborgse scholen door de Onderwijsinspectie zorgvuldig onder de loep genomen. 

De Onderwijsinspectie zegt over de kwaliteitscultuur binnen Lek en Linge: "O.R.S. Lek en Linge profileert zich in de regio als een openbare school met een goed en breed aanbod. De school wil kansen bieden voor groei en ontwikkeling, niet alleen voor haar leerlingen maar ook voor haar medewerkers. Gemiddeld genomen realiseert de school positieve resultaten. De lessen zijn van voldoende tot goede kwaliteit en het leerklimaat is te karakteriseren als veilig en respectvol." 

Alle Culemborgse scholen voor basis- en voortgezet onderwijs hebben onlangs een nieuw kwaliteitsoordeel gekregen van de Onderwijsinspectie. Het is voor het eerst dat dit 'gemeentebreed' gebeurt. De oordelen zijn voor iedereen toegankelijk en inzichtelijk gemaakt op de website van de inspectie. Tot dusver beperkte de inspectie zich tot de oordelen 'zeer zwak', 'zwak' en 'voldoende'. In Culemborg is voor het eerst het oordeel 'goed' toegekend. In één oogopslag is te zien hoe het met verschillende onderdelen van het onderwijs is gesteld. Daarbij gaat het onder meer om de resultaten, het leerstofaanbod, de kwaliteit van het lesgeven, het schoolklimaat en de kwaliteitszorg van de school. 

Naast de kwalificatie 'goed' voor drie van de vier locaties, krijgen de verschillende vmbo-richtingen op Lek en Linge een ruime 'voldoende'. De 'huiskamerklas' voor de lwoo-leerlingen en de Techniek-breedlessen vallen daarbij extra op. "Goede vakdocenten zorgen voor een goede sfeer en een taakgericht werkklimaat," is het lovend commentaar van de Onderwijsinspectie.

Directeur-bestuurder Joost van Rijn over het rapport: "Natuurlijk ben ik enorm blij met deze prachtige beoordeling door de inspectie: een hoge onderwijskwaliteit met goede resultaten in een veilig en uitdagend schoolklimaat. Het is heel plezierig dat, naast veel leerlingen en ouders, ook de inspectie ons zo positief beoordeelt. Ik ben supertrots op het team van medewerkers, want ik weet hoe hard en zorgvuldig zij werken. Daarmee hebben zij mede gezorgd voor deze beoordeling. Ik vind het ook een compliment voor onze leerlingen en hun ouders. De plezierige wijze waarop we met elkaar samenwerken, heeft zeker bijgedragen aan de beoordeling 'goed'. Wat ik verder plezierig vind van het rapport zijn de goede, concrete aanbevelingen die erin staan. Daar kunnen we echt wat mee om de kwaliteit van Lek en Linge nog verder te verhogen. Het kan tenslotte altijd beter!"

Klik hier voor de resultaten van Lek en Linge en de andere Culemborgse scholen.

Rapport beoordeling Onderwijsinspectie gepubliceerd

$
0
0

Zoals eerder bekendgemaakt, heeft de Onderwijsinspectie in de regio Culemborg een pilot uitgevoerd waarna het nieuwe kwaliteitsoordeel "goed" is toegekend aan zowel de brugklas- als de havo- en vwo-locatie van onze school in Culemborg. Daarnaast is de vmbo-locatie als ruim voldoende beoordeeld. Het rapport waarin het oordeel en de toelichting van de Onderwijsinspectie is vastgelegd, is nu ook officieel gepubliceerd.

Fijn om te constateren dat zaken die wij belangrijk vinden en waar wij met zijn allen ons best voor doen, ook door de inspectie zijn opgemerkt. De kern van het onderwijs betreft de lessen. Daarover merkt de inspectie op:  "Lessen van ruim voldoende en van hoge kwaliteit". Naast het tweetalig onderwijs worden de lessen in het vmbo, bij Techniek-breed en in de huiskamer, speciaal genoemd.

Ook op het gebied van sfeer en veiligheid, thema's waar we op Lek en Linge grote waarde aan hechten - scoort de school buitengewoon hoog. De Onderwijsinspectie zegt hierover: "Veiligheid en schoolklimaat zijn goed gewaarborgd, omdat de school een sterke professionele kwaliteitscultuur kent...Op grond van onze eigen waarnemingen bij het bezoek kunnen we niet anders dan constateren dat de school zorgdraagt voor een goed en veilig klimaat." Dit geldt voor álle locaties: de brugklaslocatie,  de vmbo-locatie en de havo- en de vwo-locatie zoals te zien is in onderstaand kader.

Het volledige rapport kan hier gedownload worden. 


Gastles Day for a Change

$
0
0

Woensdag 27 mei hebben een tweetal derdeklassen een mooie en prikkelende gastles gehad van Inge Reyntjes. Mevrouw Reyntjes is regio coördinator en educatief medewerker van de stichting Day for Change. In 2011 was zij gedurende 9 maanden werkzaam voor PURE! for Kids in Cambodja. Ik vind het inspirerend om de creativiteit van kinderen en jongeren terug te zien in hun ondernemingen en hoe zij dit in zetten om het leven van anderen te verbeteren.

 

Day for Change wil een bijdrage leveren aan de vermindering van armoede en ongelijkheid door kansen te creëren voor mensen zodat zij hun eigen vaardigheden kunnen versterken en de middelen verwerven om zelf hun kwaliteit van leven te verbeteren. Dit geldt voor de scholieren die in Nederland deelnemen aan de Day for Change Actie én voor mensen in ontwikkelingslanden die dankzij de opbrengsten uit deze actie gesteund worden. In Nederland richten we ons op bewustwording en het vergroten van inzicht en kennis die vervolgens worden vertaald in een veranderde  houding en gedrag met betrekking tot armoedevermindering en wereldwijde ontwikkeling. Leerlingen leren tijdens dit project ondernemen met een microkrediet. Met de winst die zij maken steunt de organisatie microfinancieringsprojecten in ontwikkelingslanden. Zo krijgen meer mensen kansen om een zelfstandig bestaan op te bouwen.

 

Alle geslaagde leerlingen van harte gefeliciteerd!

$
0
0

De examenuitslagen op Lek en Linge Culemborg en vestiging de Lingeborgh in Geldermalsen zijn gisteren bekend geworden. Hartelijke felicitaties voor alle leerlingen die in het eerste tijdvak zijn geslaagd. Jullie hebben een geweldige prestatie geleverd!

Een aantal leerlingen maakt volgende week in het tweede tijdvak een herkansing en gaat de komende dagen, onder begeleiding van de docenten, nog even stevig aan de slag. We wensen hen sterkte en heel veel succes! Zet m op!

Geslaagde vmbo-leerlingen (1ste tijdvak) van Lek en Linge Culemborg vindt u hier.

Geslaagde havo- en (t)vwo-leerlingen (1ste tijdvak) van Lek en Linge Culemborg vindt u hier.

Geslaagde leerlingen (1ste tijdvak) van vestiging de Lingeborgh in Geldermalsen vindt u hier.

 

Lek en Linge versterkt positie als cultuurprofielschool

$
0
0

Lek en Linge in Culemborg  heeft cultuur hoog in het vaandel staan en geldt als een bruisende school met een enthousiast team en met veel actieve leerlingen.  Tot die positieve conclusie komt de Vereniging CultuurProfielScholen (VCPS) die de school onlangs uitvoerig heeft doorgelicht. Lek en Linge is voor de komende  vier jaar verzekerd van het predicaat 'cultuurprofielschool'.

"Het inzicht dat kunst en cultuur goed zijn voor kinderen, wint steeds meer terrein," zegt Yvette Ros, muziekdocent en cultuurcoördinator op Lek en Linge "De toekomst is aan creatieve mensen die probleemoplossend kunnen werken en 'out of the box' denken. Op deze wijze leer je dat beter. En het maakt school nog leuker ook." Ros en haar collega?s zijn hartstochtelijk pleitbezorgers en bereiken daarmee bijna een kwart van leerlingen in alle leerroutes, van vmbo tot vwo. "Ik vraag altijd aan ex-leerlingen hoe ze terugkijken op hun schooltijd.  Ze zeggen steeds dat cultuur meerwaarde heeft." Dat veel van de activiteiten buiten schooltijd, tot in het weekeinde, plaatsvinden, deert de leerlingen niet. "Geweldig dat kinderen zo gemotiveerd zijn dat ze hun vrije tijd opofferen en je ze zelfs soms naar huis moet sturen," lacht Ros die wijst op het brede aanbod, waaronder koren, beeldende kunst, muziektheater en literatuur.

 Lek en Linge is een van de ruim veertig cultuurprofielscholen, op een totaal van 620 scholen voor voortgezet onderwijs. Er komen er nog  enkele bij maar de VCPS verwacht dat het bij 55 scholen ophoudt. Om cultuurprofielschool te worden, en vooral te blíjven, moet je immers heel wat in je mars hebben. Zeker nu het Rijk niet meer financieel bijspringt, zoals bij de invoering in 2007 nog wel het geval was.  Coördinator Ros weet daar alles van. "Als je niet aan de minimumeisen voldoet, zeggen ze gerust dat je het volgend jaar nog maar eens moet proberen. Wij zijn het traject in 2012 gestart. Na een jaar kregen we bezoek van het visitatieteam. In hun rapport stond dat we goed op weg waren en tegelijk dat we nog veel te doen hadden. Daarom kregen we geen registratie voor de gebruikelijke vier jaar maar voor twee jaar. We waren dus voorwaardelijk over."

In de achterliggende periode is volgens Ros schoolbreed bergen werk verzet om de aanbevelingen in te vullen. Met succes, want na gesprekken met leerkrachten, leerlingen en professionals uit de culturele sector met wie Lek en Linge samen optrekt, kwam de VCPS met een lovend rapport. "En we blijven ons verbeteren," belooft Ros, "het kan immers altijd beter!".

Klik hier om de aanbevelingen van de VCPS in te zien.

Minimabeleid KWC en O.R.S. Lek en Linge (november 2009)

$
0
0

De gemeente Culemborg wil kinderen tot 18 jaar uit gezinnen met een minimum inkomen graag in staat stellen om activiteiten op het gebied van sport en cultuur te ontplooien. Daarvoor is de regeling sociale participatie in het leven geroepen.

De regeling sociale participatie vergoedt de kosten van lidmaatschappen aan sportclubs en de kosten voor deelname aan muziekverenigingen, muzieklessen, theater, dans, beeldende cursussen en scouting. De clubs en organisaties waarvoor een vergoeding aangevraagd kan worden, staan vermeld in de gemeentegids. De vergoeding per kind bedraagt jaarlijks maximaal € 222,-.

Op de site van de gemeente Culemborg (www.culemborg.nl) kunt u onder het kopje “Werk en inkomen/Minimabeleid” alle informatie vinden. Ook kunt u daar het aanvraagformulier downloaden. Als u het lastig vindt om de informatie te vinden of hulp nodig heeft met het invullen, kunt u contact opnemen met de gemeente Culemborg (0345-477700 - 08.30 - 12.30 uur). Zij kunnen u helpen. U kunt ook altijd even een mailtje sturen naar formulierenbrigade@hotmail.com.

Leerlingen havo 4 halen hun eerste examen!

$
0
0

In het kader van de excellentiebevordering hebben 15 leerlingen in havo 4 al examen gedaan in het vak Engels of het vak Duits. De terecht trotse leerlingen ontvingen afgelopen dinsdag hiervoor hun certificaat. In het examenjaar gaan deze leerlingen zich richten op het behalen van het Cambridge Advanced English Certificate dan wel het Goethe Institut Zertifikat. Lek en Linge is trots op deze leerlingen en feliciteert hen met de prachtige cijfers die zij al hebben gehaald voor hun eindlijst!

Op bijgevoegde foto ondertekent Karlijn de Kok haar certificaat.

Viewing all 669 articles
Browse latest View live