De aanpak van pestgedrag op Lek en Linge
Veel mensen (ouders, politici en anderen) verwachten - begrijpelijk - dat scholen zich zo maximaal mogelijk inspannen om pesten op school aan te pakken. Er is grote maatschappelijke urgentie om alert te zijn op pesten. Overigens is waakzaamheid voor het fenomeen pesten -zeker op een school!- altijd nodig.
Er wordt ons meerdere malen de vraag gesteld: wat gebeurt er op Lek en Linge om pestgedrag te voorkomen en tegen te gaan?
Op Lek en Linge wordt op allerlei niveaus serieus gewerkt om leerlingen een veilig en uitdagend leef- en leerklimaat te bieden. In de Leefstijl-lessen en ook op andere momenten besteden mentoren, vakdocenten, counselors, teamleiders en anderen op een goede manier aandacht aan een verdraagzame, respectvolle omgang met elkaar. Aanvullend zijn er jaarlijks sociale vaardigheidstrainingen voor leerlingen.
Om pestgedrag tegen te gaan en aan te pakken gebruiken we een pestprotocol. Dat protocol biedt een goede leidraad om op een professionele wijze met dit ingewikkelde probleem om te gaan. Het geeft ons goede handvatten om pestgedrag aan te pakken, waarbij we drie groepen in een situatie van pesten onderscheiden: de gepeste leerling, de jongere(n) die pest/pesten en de middengroep.
- We streven ernaar om een pestprobleem zo snel mogelijk te herkennen en serieus te nemen, waarbij de gepeste jongere de goede aandacht krijgt, waarbij het regelmatig ook belangrijk is dat hij/zij geholpen wordt om zijn/haarweerbaarheid te vergroten. Daartoe bieden we sociale vaardigheidstrainingen aan op school in klas 2.
- We gaan in gesprek met de leerling die pestgedrag vertoont en maken met hem/haar en zijn/haar ouders afspraken. Als die niet helpen kunnen we een pester verplichten tot bv. een agressie-regulatietraining. En als ook training en straffen (waaronder schorsing) niet helpen, kan tot verwijdering van school worden overgegaan. Dat laatste is uiteraard niet waar we mee beginnen, maar is wel het sluitstuk van de aanpak naar de pester.
- In de klas- en schoolsituatie is het heel belangrijk om de meelopers en wegkijkers te betrekken bij en een rol te geven in een pestprobleem. De mentor zal - in overleg met de teamleider en counselor - in de mentor-les daarop inzetten.
We weten dat het daarnaast heel belangrijk is om ook ouders te betrekken in geval van een ernstig pestprobleem; niet alleen de ouders van de gepeste leerling en van de pester, maar ook ouders van de meelopers. De positieve opstelling van ouders heeft de afgelopen jaren vaak bijgedragen aan een snelle en goede oplossing van een pestprobleem!
We doen met elkaar - ouders, leerlingen en medewerkers - al veel om alle leerlingen een veilig, verdraagzaam schoolklimaat te bieden en uit de leerlingenenquêtes komt naar voren dat de overgrote meerderheid van de leerlingen het schoolklimaat als plezierig en veilig ervaart. En toch
.ook op onze school zijn er soms leerlingen die gepest worden en daardoor angstig of somber in het leven kunnen staan.
We denken dat het daarom goed is om een extra inspanning te doen als hele schoolgemeenschap: ook in het begin van het schooljaar 2013-2014 maken we een positief statement voor een verdraagzaam, plezierig schoolklimaat waarin elke leerling er mag zijn. En daarin is geen plaats voor pestgedrag.
De week van maandag 28 oktober t/m vrijdag 1 november hebben we daarom uitgeroepen tot actieweek: Je mag er zijn! vóór verdraagzaamheid, tegen pesten.
Tijdens deze week van de verdraagzaamheid is het de bedoeling dat alle mentoren op Lek en Linge in de mentorles aandacht besteden aan pesten. In de klas worden er afspraken gemaakt rondom pesten en verdraagzaamheid (en als die er al waren, dan kunnen die afspraken nog eens genoemd worden). Daarnaast wijzen de mentoren de klas op het bestaan van het pestprotocol en laten ze zien hoe het stappenplan werkt. De teamleiders of counselors op de verschillende locaties hebben lesideeën voor deze mentorles doorgestuurd naar de mentoren.
Vanaf maandag 28 oktober hangen er posters over pesten op alle locaties. Een aantal posters is gemaakt door leerlingen van Lek en Linge. Zij hebben meegedaan aan de oproep op de webkrant om materiaal te maken voor deze actieweek.
Op dinsdagavond 29 oktober wordt een ouderavond georganiseerd in samenwerking met School Maatschappelijk Werk over het thema pesten.
En natuurlijk beseffen we allemaal dat we er niet zijn met een actieweek. Het bevorderen van een verdraagzame schoolcultuur waar elke leerling er mag zijn vergt steeds weer onderhoud door:
- gesprekken met leerlingen in de gewone lessen en in de mentor-les;
- een regelmatig aanbod van sociale vaardigheidstrainingen;
- aandacht voor het pestprobleem aan het begin van elk nieuw schooljaar opnieuw;
- het naleven van het pestprotocol.
En we beseffen ook dat een actieweek als een klaroenstoot kan werken: voor al die jongeren die het moeilijk hebben en soms denken dat ze er alleen voor staan, is het belangrijk dat ze weten dat we naast ze staan!
Joost van Rijn
Directeur-bestuurder