Scholieren onder de indruk van persoonlijke oorlogservaringen
De scholierenconferentie 'De lessen van Srebrenica' die vorige week op Lek en Linge Culemborg werd gehouden, eindigde met een krachtige slotverklaring richting Tweede Kamer. Eerder bogen zestig leerlingen van vier scholen zich twee dagen samen met deskundigen over internationale conflicten.
De scholieren, merendeels havo maar ook vwo, spraken zich in hun verklaring uit over de rol van Nederland bij de moord op ruim zevenduizend mannen in 1995 in Srebrenica, de belangen van burgers in oorlogsgebieden, de positie van vluchtelingen, de rol van de media en de manier waarop het onderwijs aandacht aan deze thematiek dient te geven. De laatste aanbeveling: 'Wij vinden het belangrijk dat conferenties als deze georganiseerd worden. Hierdoor ontstaat er meer interesse onder jongeren over deze belangrijke vraagstukken.'
Natuurlijk is Erik Ex het ook met dat laatste eens. "Leerlingen vinden het boeiend om op deze manier bezig te zijn. Als je ze onderdompelt in één thema raken ze gemotiveerd. Vooral de persoonlijke verhalen van mensen die erbij betrokken waren, komen hard aan.'' De geschiedenisdocent op de havoafdeling van Lek en Linge werkte zich met collega's Jop van der Kuil en Anne van Luijtelaar een slag in de rondte om het evenement tot een goed einde te brengen. Het was het vervolg op de vorig jaar gehouden Srebrenica-conferentie bij Pantarijn Wageningen, waar Lek en Linge ook aan deelnam. Vredesorganisatie Pax is medeorganisator.
Bij 'De lessen van Srebrenica' werd het thema van zo veel mogelijk kanten belicht. Zo deden een vluchteling, ex-Dutchbatter, journalisten, een militair deskundige en een politicus hun verhaal. Om de lijn door te trekken naar nu werden 'nieuwe' oorlogsvluchtelingen uit Irak en Syrië geïnterviewd.
Leerlingen op Lek en Linge besteedden voor hun profielwerkstuk geschiedenis vaker aandacht aan de oorlog in voormalig Joegoslavië. Ze delen hun ervaringen met een breder publiek dan alleen de school. In 2007 was er het theaterproject 'En wat dan - overleven na genocide'. Vorig jaar trok het project De Zilveren Stad veel aandacht met een expositie en een theaterstuk. De huidige lichting leerlingen gaat in de herfst naar Srebrenica voor een volgend project.
De slotverklaring van de scholierenconferentie 'De lessen van Srebrenica' is hier te lezen: hier.